Terug naar overzicht
  • Campusleven
  • 14 juni 2021

Maai mei niet? Mulch mij wel!

Sinds verscheidene jaren wordt het gras in PC Sint-Amandus niet klassiek gemaaid (afrijden en gras verwijderen) maar gemulcht. Mulching is een maaitechniek waarbij het gras versnipperd wordt zodat het na het maaien tussen de grassprieten blijft liggen.

Meer info

Het mulchen gebeurt met speciale messen en een ‘mulchkit’ waarmee bepaalde maaiers uitgerust zijn. De Engelse term mulch betekent letterlijk ‘bodembedekking’ waarbij de bodem toegedekt wordt met organisch materiaal. In dit geval dus met het gemaaide gras.

De Mulching-techniek is complexer dan zomaar het gras afrijden. Het vereist meer regelmaat, kan ook bij regenweer gebeuren en je hebt er speciale machines voor nodig. Ook het toestel waar onze medewerker Filip mee werkt om de randjes bij te werken (zie foto), is een mulchmachine en geen klassieke grasmaaier.

PC Sint-Amandus nam dus niet deel aan de ‘Maai Mei Niet’-maand. Dit was een project van KULeuven, Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt, Knack en Het Ministerie voor Natuur. ‘Maai Mei Niet’ heeft als doelstelling de klimaat- en milieucrisis mee aan te pakken met kleine ingrepen in de tuin. Een knalgroen, gemillimeteerd gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is. Mulch houdt in de zomer het vocht langer vast in de bodem. Zo wordt het gazon beschermd tegen uitdroging en wordt de bodemstructuur verbeterd. Om deze reden ging PC Sint-Amandus dus gewoon verder met de verzorging van de tuinen!

Luc Debruyckere – facilitair directeur