Over ons

Kunstprojecten

Den Ateljee

Den Ateljee is een kunstatelier dat deel uitmaakt van het centraal therapie-aanbod van het Psychiatrisch Centrum. Mensen met een (al dan niet) artistiek talent en met een creatieve gedrevenheid kunnen er zichzelf uitdrukken en ontplooien. Men kan er onder begeleiding van twee ervaren kunstenaars/kunsttherapeuten experimenteren en er een artistiek en persoonlijk oeuvre creëren. Patiënten en bewoners worden individueel begeleid.

In Den Ateljee worden verschillende technieken gehanteerd : schilderen, tekenen, keramiek, grafiek, digital art,… Omwille van het streven naar artistieke en sociale verruiming wordt regelmatig samengewerkt met gastkunstenaars.

Ardéfoo

PC St-Amandus is partner binnen het kunstatelier Ardéfoo (gelegen in Brugge). Ardéfoo biedt werkruimte aan kunstenaars met een psycho-sociale kwetsbaarheid. In een ongedwongen sfeer kan elke individuele kunstenaar zijn beeldende uitdrukkingsvorm beoefenen.

Het is een project waar verwachtingsdruk afgestemd is op de draagkracht van de kunstenaar en  de competitiegeest beperkt is. Ardéfoo geeft geen cursussen of opleiding en er is ook geen psycho-sociale begeleiding.

Het kunstatelier  wordt voor een groot  deel gedragen door vrijwilligers en ervaringsdeskundigen en is een erkend als socioculturele organisatie door Stad Brugge.

Meer info

Kunstpatrimonium

Het Psychiatrisch centrum heeft een permanente collectie van zowel professionele als outsider art kunstenaars. In de collectie zitten onder andere werken van Johan Tahon, Jan Deconynck, Didier Mahieu, Lucas Devriendt, Frans Gentils, Linda Molleman,  Aleksei Kazantzev, Lotte van de Walle, Jean-Pierre Belaen, Irmine Remue en Rik Beuselinck.

Het centrum heeft de meeste werken in eigendom, sommigen in bruikleen. Er zijn zowel binnen- als buitenwerken. De Werkgroep Kunst beheert de werken en zorgt voor de aanvulling en het onderhoud.

Samenwerkingsverbanden

Het centrum heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Museum Dr. Guislain in Gent. De samenwerking bestaat onder andere uit een wederzijds advies over kunst en psychiatrie. Verder werkt het centrum samen met individuele kunstenaars, curatoren en musea. Zo herbergt het centrum de biënnale kunstentoonstelling in de Gebouwen van PC St-Amandus over psychiatrie en kunst. Deze biënnale vindt plaats onder het curatorschap van Frank Demarest van het Platform voor Actuele Kunsten (PAK) in Gistel in samenwerking ook met het Museum Dr. Guislain.

Vragen of interesse? Neem contact op met onze contactpersoon kunst, Luc Debrucykere (Facilitair Directeur).